MICORIZE

Reprezinta asocierea simbolica si practica intre radacinile plantelor (agricole si forestiere) si anumite tipuri de ciuperci de sol.

Ambele parti (planta si ciuperci)  beneficiaza (au avantaje) de pe urma acestei asocieri. Ciuperca  coloniza radacinile plantelor furnizeaza substantele nutritive si minerale din sol, absoarbe apa prin intermediul retelei sale de hife (miceliilor) iar plante furnizeaza prin radacina exudatul necesar ciupercii.

Procesul de formare a ciupercii începe cu germinarea ( raspandire de spori). Sporii emit tuburi germinale si  creste în miceliul ciupercii incercand  sa gaseasca o radacina gazda. Acest material pregatit este introdus la radacina plantei  unde incepe colonizarea radacinii. Colonizarea de baza cu ciuperca (micorizze) incepe cu extinderea  pentru a  coloniza epiderma si corticala parenchimului. Patrunde in endoderm in tesuturile vasculare si meristematice, oferind astfel o rezistenta foarte buna la infectii , impiedecand in acelasi timp  ciuperci patogene sa patrunda acolo  si sa produca imbolnavirea plantei.

Dupa colonizarea interna a radacinii de catre ciuperca aceasta  poate creste in afara radacinii plantei si in sol (miceliul extern), contribuind la extinderea radacinii. In acest fel, planta creste foarte mult suprafata sa de absorbtie de 100 -1000 ori si astfel capacitatea de absorbtie a nutrientilor si a apei.

Efectele pozitive ale micorrize sunt numeroase. Ele contribuie in principal cresterea absorbtiei de substante nutritive minerale din sol. Extinderea miceliului pe  exteriorul radacinii ( a ciupercii) peste rhizosphere este principalul motiv care  produce acest efect ce permite absorbtia  de substante nutritive in afara zonei de actiune a radacinilor.

 

Alte avantaje oferite de micorrize  sunt:

  • realizeaza o rezistenta maxima a plantelor  la seceta si salinitate
  • creste rezistenta plantei la agentii patogeni de sol
  • contribuie la o absorbtie crescuta de oligoelemente
  • productie este mai mare si mai uniforma
  • eficenta maxima in cresterea  plantelor
  • eficienta sporita de utilizare a ingrasamintelor
  • mai buna adaptare la mediu a plantelor
  • reducerea fenomenelor de oboseala fata de sol