Fertilizarea viilor in perioada de repaus (toamna-iarna)

Fertilizarea viilor in perioada toamna- iarna ofera importante avantaje agronomice, asigurand aportul de nutrienti dupa recoltare si inainte de inmugurire. In acest mod se permite vitei de vie sa acumuleze substantele de rezerva foarte utile pentru cresterea vegetativa ulterioara in primavara anului urmator. Acest tip de fertilizare, ofera in plus, avantajul de a pregati planta pentru conditii de stres.


 Ce fel de ingrasamant se recomanda pentru utilizare?

In perioada toamna-iarna utilizarea ingrasamintelor organice si a gunoiului de grajd este solutia ideala, in comparatie cu produsele minerale, deoarece acestea din urma au o eliberare rapida a nutrientilor care in cea mai mare parte sunt spalati si apoi pierduti (cu  pierderi evidente economice si de mediu). Dimpotriva in contrast cu ingrasamintele chimice si minerale, ingrasamintele organice  ITALPOLLINA asigura o  utilizarea optima a elementelor  in aceasta etapa a anului.


Ingrasaminte organice ITALPOLLINA au urmatoarele avantaje:

 • Acestea contin azot, fosfor si potasiu legat in matrici organice fapt ce permite o eliberare treptata (fara pierderi de elemente sau insolubilitati).
 • Ele aduc facilitatile benefice ale materiei organice, biologic activa, esentiala pentru a reface si mentine fertilitatea solului.
 • Asigurarea mezo-si micro-elementelor (magneziu, calciu, fier, bor, zinc, etc.), necesare pentru dezvoltarea  strugurilor si cresterea calitatii acestora.
 • Ele sunt bogate in acizi fulvici si humici care stimuleaza dezvoltarea de noi perisori abrorbanti pe radacina, cu rezultate foarte bune  intr-o evolutie pozitiva a sistemului radicular.
 • Acestea joaca un efect important asupra dezvoltarii mugurilor.
 • Determina o crestere a  rezistentei plantelor si trecerea cu bine peste socurile termice din primavara.

 

 Fertilizarea viilor noi

Pentru fertilizarea inainte de plantare este recomandat sa folositi in timpul pregatirii solului 1,5-2,0 tone / ha de BIO-REX.  In acest fel o cantitate mare de materie organica, este introdusa in sol, cu scopul de a maximiza beneficiile enumerate mai sus.


Dupa plantare pentru stimularea dezvoltarii radacinei si plantei se efectueaza o fertilizare locala cu 0,3-0,4 tone / ha GUANITO, ingrasamânt organic NPK 6-15-3 care contine pe langa azot,fosfor ,potasiu si calciu respectiv magneziu. Cantitatea de  fosfor organic din Guanito il face foarte potrivit pentru fertilizare, ajutand la dezvoltarea radacinii principale, maturizarea mugurilor si lemnifiera ramurilor.


La plantare, va recomandam sa folositi si AEGYS SYM  ( 1-2 comprimate/planta) ce contine Micorrize, usor de aplicat, oferind multiple avantaje pentru o podgorie noua, ca:

 •  reducerea stresului de transplant;
 •  cresterea radacinilor;
 •  o mai buna absorbtie a nutrientilor;
 •  rezistenta sporita la stress, lipsa apei si clima;
 •  rezistenta la salinitate ridicata;
 •  rezistenta la agenti patogeni a radacinei (ciuperci);
 •  imbunatatirea structurii solului;
 •  crestere  echilibrata a plantei.


Fertilizarea viilor pe productie

Pentru fertilizarea toamna-iarna a podgoriilor aflate pe rod, va recomandam utilizarea de PHENIX, ingrasamant organic NPK 06/08/15 cu continut de magneziu.


PHENIX este ingrasamantul ideal pentru vita de vie, continand  azot organic cu eliberare treptata si in conformitate cu nevoile plantelor. Fosfor continut, este complet absorbit de planta, si prin urmare, mult mai eficient decât ingrasamintele minerale conventionale. Continutul ridicat de potasiu (fara clor ) are un efect pozitiv asupra maturarii si imbunatateste calitatea strugurilor. Microelementele magneziu, calciu contribuie la o nutritie echilibrata si eficace. PHENIX aduce o cantitate mare de materie organica activa si microorganisme care imbunatatesc fertilitatea fizica si biologica a solului si asigura necesarul optim de nutrienti.


PHENIX pot fi distribuit si  pe suprafata solului  (nu este necesar sa-l incorporam) dizolvandu-se in prezenta umiditatii, si patrunsand in sol. Aceasta calitate deriva din modul de fabricare a acestuia ( prelucrare a materiei organice se face fara carbonizare). Doza: 0,4-0,6 tone / ha.


PHENIX este un ingrasamant organic admis si in agricultura ecologica.


www.seminte-ingrasaminte-turba.ro