Avantajele ingrasamintelor organice

Avantaje

Ingrasamantul contine elemente organice care sunt esentiale pentru pastrarea fertilitatii solului.

Astfel, ajuta la absorbtia mai usoara si graduala a elementelor nutritive din sol, imbunatateste structura solului, mareste capacitatea de retinere a apei, are pH neutru si nivel scazut de clor.

Principalele avantaje sunt:

  • contine o mare cantitate de substanta organica, care contribuie la stimularea activitatii microbiene din sol;
  • buna solubilitate cu o descompunere usoara si graduala;
  • continut echilibrat de substante minerale N/P/K;
  • nu produce infestarea solului cu seminte de buruieni, agenti patogeni si daunatori;
  • se poate aplica usor datorita formei de conditionare (peleti);
  • pot fi utilizate si pentru culturi ecologice;
  • spor de productie;
  • gust deosebit al fructelor.

 Utilizare

Cantitatile recomandate sunt in functie de tipul culturii, felul ingrasamantului utilizat, reteta de fertilizare si rezervele de substant e nutritive din sol.

LEGUMICULTURA  

Ingrasamintele or ganice au o larga aplicare in acest domeniu, putandu-se utiliza diver se tipuri in functie de cultura (tomate, ardei, castravete, pe pene, ridichi, morcovi, capsuni etc.).

Prin utilizarea acestora cres te calitatea, aspectul si se obtine un gust excelent al fructului. Re zolva probleme de carenta, fe nome ne de insolubilitate a solului si autoaparare a plantei.

VITICULTURA

Sunt produse excelente pentru cresterea productiei si a cantitatii de zahar din stru guri. Sub forma solida sau lichida, ingrasamintele pot fi utilizate in diverse faze de vegetatie si varsta a vitei de vie, crescand vigoarea si rezistenta acestora. Elementele nutritive sunt puse rapid la dispozitia plantei in forma asimilabila, crescand eficienta si eficacitatea fertilizarii.

 LIVEZI

In ultima perioada, suprafetele de livezi cultivate cu meri, peri, ciresi, piersici, afini, zmeu ra, catina etc., sunt in crestere. Pentru acestea, fertilizarea organica este un element esential in obtinerea unor fructe frumos colorate, gustoase, sana toase si de dimensiuni mari.

 CEREALE SI PLANTE TEHNICE

Ingrasamintele organice suntuti lizate pentru fertilizarea de baza, aplicabile toamna sau primavara. Pot fi folosite pentru: grau, secara, porumb, floarea soarelui, rapita etc. Substantele speciale pot fi aplicate si in vegetatie. Utilizarea acestora permite obtinerea de beneficii agronomice, de mediu si economice.

Ingrasamantul sub forma de peleti se administreaza prin imprastiere mecanica sau manuala, incorporat in sol. Cele organice lichide se administreaza prin picurare sau foliar la dozele recomandate.

 

www.seminte-ingrasaminte-turba.ro