Botrytis

Putregaiul cenusiu

Fiind al doilea agent patogen cu un risc ridicat de manifestare este o boala foarte raspandita in culturile de camp (Botrytis alli) , sere si solarii (Botrytis cinerea).

Putregaiul cenusiu este boala care afecteaza toate organele aeriene ale plantei, de cele mai multe ori pe inflorescente. Cel mai des simptom intalnit la plante este ofilirea brusca a tesuturilor suculente (tulpini si frunze), pe organele verzi apar portiuni verzi-galbui, decoloratecare, care devin brune sau cenusii si afectiunea cel mai grava apare pe fructe sub forma unui putregai umed si moale la locul de insertie al pedunculului, iar fructele bolnave se desprind cu usurinta si cad la suprafata solului.

Principalele culturi care sunt afectate de aceasta boala sunt: tomate, castravete, ardei, vinete, ceapa, vita de vie.

La ceapa, apare la colet sau in timpul depozitarii la codita.

    Botrytis pe tomate

     

Boala este de umiditatea ridicata, nebulozitate, ceata si temperaturi scazute. De asemenea, un factor suplimentar de risc il reprezinta ranile provocate la plante prin lucrarile in verde. La culturile in sere si solar este foarte important aerisirea corecta, fertilizarea si modul de irigare.

 

Solutie pentru pevenire si tratare:

Pentru lista de preturi accesati aici