Botrytis
Putregaiul cenusiu
Fiind al doilea agent patogen cu un risc ridicat de manifestare este o boala foarte raspandita in culturile de camp (Botrytis alli) , sere si solarii (Botrytis cinerea).
Putregaiul cenusiu este boala care afecteaza toate organele aeriene ale plantei, de cele mai multe ori pe inflorescente. Cel mai des simptom intalnit la plante este ofilirea brusca a tesuturilor suculente (tulpini si frunze), pe organele verzi apar portiuni verzi-galbui, decoloratecare, care devin brune sau cenusii si afectiunea cel mai grava apare pe fructe sub forma unui putregai umed si moale la locul de insertie al pedunculului, iar fructele bolnave se desprind cu usurinta si cad la suprafata solului.
Principalele culturi care sunt afectate de aceasta boala sunt: tomate, castravete, ardei, vinete, ceapa, vita de vie.
La ceapa, apare la colet sau in timpul depozitarii la codita.
Botrytis pe tomate
Boala este de umiditatea ridicata, nebulozitate, ceata si temperaturi scazute. De asemenea, un factor suplimentar de risc il reprezinta ranile provocate la plante prin lucrarile in verde. La culturile in sere si solar este foarte important aerisirea corecta, fertilizarea si modul de irigare.
Solutie pentru pevenire si tratare:
Categorii produse
Newsletter
Ultimele articole
-
Articol despre micorize
micorize
- Fertilizarea livezilor in primii doi ani
-
Fertilizarea viilor in perioada de repaus (toamna-iarna)
Fertilizarea viilor in perioada de repaus (toamna-iarna
-
Avantajele ingrasamintelor organice
Ingrasamantul contine elemente organice care sunt esentiale pentru pastrarea fertilitatii solului.
-
Ingrasamintele organice o noua sansa pentru agricultura
Ingrasamintele ocupa un loc important in cadrul tehnologiilor de cultura, asigurand necesarul de substante nutritive