Mana
Mana
Este principalul agent patogen care ataca culturile de camp, avand insa efecte mari si in sere sau solarii. In urma infectarii pierderile de recolta se situeaza la 10% in culturile tratate si peste 70% in cele netratate.
Atacul se manifesta sub forma de pete mari de forma neregulata pe varful si marginea frunzelor. In dreptul petelor se observa un puf fin, albicios, care reprezinta fructificatiile ciupercii si in timp, zonele care sunt afectate, se necrozeaza iar frunzele se usuca. Florile si fructele tinere care au fost afectate, se brunifica si cad.
Principalele culturi care sunt afectate de aceasta boala sunt culturile de ceapa, castraveti, tomate, pepene verde, pepene gaben, cartofi si culturile de vita de vie.
In cazul culturilor de ceapa, pe frunze apar pete alungite galbui pe care apare puf cenusiu, dupa care frunzele se usuca sau se aseaza pe sol si putrezesc. Bulbii obtinuti sunt mici si de slaba calitate.
Mana la ceapa
Mana la tomate
Mana la castraveti
Mana este favorizata de picaturile de apa pe frunze si nebulozitate ridicata. Atacul apare in camp, cu o probabilitate de 20%,în jurul datei de 15 iunie, iar in perioada 20iunie-10 iulie probabilitatea aparitiei este de 55%. Aparitia atacului este favorizata de frecventa mare a ploilor si a temperaturilor de 16-22 grade C. Trebiuie evitata udarea prin aspersie.
Solutie de prevenire si tratare:
Categorii produse
Newsletter
Ultimele articole
-
Articol despre micorize
micorize
- Fertilizarea livezilor in primii doi ani
-
Fertilizarea viilor in perioada de repaus (toamna-iarna)
Fertilizarea viilor in perioada de repaus (toamna-iarna
-
Avantajele ingrasamintelor organice
Ingrasamantul contine elemente organice care sunt esentiale pentru pastrarea fertilitatii solului.
-
Ingrasamintele organice o noua sansa pentru agricultura
Ingrasamintele ocupa un loc important in cadrul tehnologiilor de cultura, asigurand necesarul de substante nutritive